De kledingindustrie

Steeds meer zijn we bezig met het begrip duurzaamheid. Dat is logisch als je kijkt naar het effect dat alle vervuilende stoffen hebben op de aarde en de hoeveelheid plastic wat in de oceaan terecht komt. Maar het is daarmee ook niet meer dan logisch dat we ons steeds meer bewust moeten worden over de herkomst van onze kleding. Misschien denk je nu “wat heeft kleding met duurzaamheid te maken?”. Het lijkt een simpel product en iedereen heeft het nodig. Maar onze kleding wordt negen van de tien keer op een milieuvervuilende manier geproduceerd.

Doordat iedereen kleding nodig heeft, wordt er door veel bedrijven ingespeeld op het sneller en goedkoper produceren van kleding. Dit resulteert erin dat de stoffen sneller moeten worden vergaard, waardoor er met chemicaliën gewerkt wordt die onder andere de katoenplanten sneller laat groeien. 

Het effect van het goedkoper maken van de kleding, dreunt door bij de fabrieken en vooral de fabrieksmedewerkers. Omdat een kledingstuk winstgevend moet zijn voor alle partijen, wordt de winst per kledingstuk kleiner naarmate het kledingstuk goedkoper wordt, zo dus ook voor de fabrieken. Maar waarom zou je werken bij een werkgever die je te weinig betaalt? Dit is simpelweg omdat er vaak geen andere banen zijn en deze arbeiders wel moeten proberen wat te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden. Zie hieronder de gemiddelde inkomens in de kledingindustrie per Oost-Europees land.

Bulgarije

Kroatië

Hongarije

Macedonië

Slowakije

Leefbaar loon

Werkelijke loon

Percentage

0
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0 %
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0 %
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0 %
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0 %
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0
Gaaf nummer
0 %
Gaaf nummer

Bron: Schone Kleren Campagne

Mobi Clothes haalt haar kleding uit fabrieken die gekeurd zijn door de Fair Wear Foundation. Door de keuring van de Fair Wear Foundation weet Mobi Clothes zeker dat haar kleding op een eerlijke manier wordt geproduceerd. Dat houdt in dat de arbeiders onder goede arbeidsomstandigheden werken en een eerlijk loon krijgen. Ook dat er geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid in deze fabrieken. Dit is een van onze prioriteiten en vinden dat dit de standaard zou moeten zijn.

Fear Wear Foundation

De Fear Wear Foundation houdt controle over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding van Mobi Clothes geproduceerd wordt. Zij doen een aantal keer per jaar onaangekondigd een check in deze fabrieken, waardoor zij gedwongen worden de omstandigheden altijd op peil te houden. 

info@mobiclothes.com

BTW nr.: NL002338298B26

KvK nr.: 74755706